Bağırsak Kanaması Nedir?
Bağırsak kanaması veya rektal kanamadan gelen kan, insanların yaşam kalitesini büyük ölçüde düşürür; irritabl bağırsak sendromu, hemoroid ve anal fissür gibi birçok hastalığın ana semptomlarından biridir. Kolon kanseri ve rektum kanserinin yanı sıra kolon ve rektum kanseri de cinsel yolla bulaşan belirli hastalıkların belirleyicileri olarak düşünülebilir. İnsanlar idrar yaparken kanayabilir veya tuvalet kâğıdı veya iç çamaşırında bunu fark edebilir. Anal kanama toplumda çok sık görülen bir hastalıktır ve dikkat edilmesi ve kanamanın kaynağı araştırılması gerekir. Genellikle tartışılması pek mümkün olmayan rektal kanamanın kendiliğinden geçmesini beklemek ve doktora gitmemek altta yatan hastalığın gelişmesine ve tedavinin seyrini uzatmasına neden olabilir.
Bağırsak Kanaması Nedir?
Ağız ve anüsteki kanda bağırsak kanaması meydana gelir. Nedeni ince ve kalın bağırsağın rahatsızlığından kaynaklanmaktadır. Bu, gözyaşları nedeniyle olur.
Bağırsak Kanamasının Nedenleri
Bağırsak kanamasına neden olabilecek hastalıklar şu şekildedir:
Hemoroit hastalığı
Anal fistül rahatsızlığı
İltihabik haller (Ülseratif kolit, Crohn hastalığı)
Kolorektal poliphastalığı
Kolorektal kanseri hastalığı
Divertiküler rahatsızlığı
Yapısal damar anemileri
Kalın Bağırsak Polipleri
Vücudun birçok yerinde oluşabilen polipler, üreme kapasitesi normal seviyelerin üzerine çıkan hücrelerin oluşturduğu dokular olarak tanımlanmaktadır. Kolorektal polipler ayrıca bağırsak duvarında oluşan anormal dokular veya dokulardır. Basınç, karın bölgesinde ağrı, kabızlık veya ishal, rektumda dışkı ve kanda renk farklılığı, dışkıda kan, sigara, ülseratif kolit, Crohn hastalığı, hareketsiz ve kolon poliplerinin neden olduğu semptomlar. Erkeklerde kolon poliplerinin görülme sıklığı kadınlara göre daha yüksekken, erkekler 50 yaşın üzerindeki kişilerde ve 70 yaşın üzerindeki kişilerde daha yaygındır. Tüm polip türleri gibi, kolorektal polipler de kanama eğilimindedir. Dışkıda kan çok yaygındır. Kolon kanseri gibi ciddi hastalıklara neden olan polipleri tedavi etmek çok önemlidir. Sigarayı bırakmak, alkolü bırakmak ve yeme alışkanlıklarını gözden geçirmek kolon tedavisi için çok faydalıdır. Hastalıkları tedavi etmek için farklı cerrahi yöntemler kullanın.
İrritabl Bağırsak Sendromu
Bu hastalığa irritabl bağırsak sendromu veya spazmodik kolon da denir ve genellikle ishal, kabızlık, şişkinlik, dışkıda mukus, kilo kaybı ve rektal kanama ile karakterizedir. Hastalığın kesin nedeni henüz bilinmemekle birlikte stres, hormonal değişiklikler ve beslenmenin irritabl bağırsak sendromunu tetikleyebileceği ve rektal kanamaya neden olabileceği bilinmektedir. Sağlıklı beslenmek, stresten uzak durmak ve egzersiz yapmak şikayetleri azaltacaktır. IBS tedavisine uygun bir diyet planının yanı sıra bağırsak kasılmalarını azaltan, kabızlığı ve kasılmaları önleyen ilaçlar da kullanılabilir.
Bağırsak Kanamasının Belirtileri
Oluşan belirtiler kanamanın şiddetine ve yerine göre değişebilir. Rektumdan veya kalın bağırsağın alt kısmından kanama, dışkı ile karıştırılmış veya ayrılmış taze kan şeklinde gerçekleşir. Üst sindirim sisteminden kanama olması durumunda siyah renkli, kokulu, pürüzsüz dışkılar eşlik edecektir.
Kahve telvesi veya taze kan şeklinde de kusma meydana gelebilir. Gizli kanama olursa, dışkıda renk değişikliği olmayabilir. Ani kanama, halsizlik, ishal, karın krampları ve nefes almada güçlük görülebilir. Hasta şokta ise idrar çıkışında azalma, kan basıncında azalma ve nabız hızında artış gözlenecektir. Hastanın cildi soluk, zayıf, güçsüz ve uykulu. Gizli kanaması olan hastalarda anemi oluşur.
Bağırsak Kanaması Tedavisi
Bağırsaklarda kanama tespit edilirse hasta yemek yemeden hemen yatakta dinlendirilmelidir. Doktorun karına buz torbası koymasını ve pıhtılaşmaya yardımcı olan ilaçları kullanmaya devam etmesini beklerken, doktor tarafından verilen hemostatik ilaçlar belirlenmeli ve ortadan kaldırılmalıdır. Bağırsak kanaması genellikle yaşlı hastalarda daha yaygındır ve erkeklerde daha yaygındır. Çocuklarda rektal kanamadan çok korkmaya gerek yoktur.