Ana Sayfa Genel Yumuşak Doku Romatizması Nedir?

Yumuşak Doku Romatizması Nedir?

262
0

Yumuşak Doku Romatizması Nedir?

Yumuşak doku romatizması, kasları kemiklere bağlayan kas ve bağların neden olduğu ağrıdır. Kas gerilmeleri, gerginliğe bağlı kasılmalar, hatalı pozisyonda uzun süre oturmak, hava değişiklikleri kas üzerinde hassas nokta gelişimine sebep olur. Yumuşak doku romatizması, kasları kemiklere bağlayan kas ve bağların neden olduğu ağrıdır. Boyun ve omuzlar arasında, boyun, kürek kemiğine yakın bölgeler, boyundan bele kadar uzanan kaslar, hassas noktaların oluşumunda en sık tutulan bölgelerdir. Bu bölgelerden tetiklenen ağrıya fibromiyalji denir. Bu ağrılar alevlenmelerle yıllarca sürer.

Yumuşak Doku Romatizmasının Belirtileri Nasıldır?

Yumuşak doku romatizması genellikle stresten kaynaklanır. Hem iş hem de aile hayatında başarıya ulaşmak için çalışmak, sosyalleşmeye zaman ayırmak, iyi bir ebeveyn olmaya çalışmak gibi tüm rolleri aynı anda en iyi şekilde yerine getirmek isteyenlerin hastalığıdır. En çok mükemmeliyetçilerde görülür. Yeterli olduklarını düşünmedikleri için, daha fazlasını ve en iyisini yapma arzusu bir hastalık olarak geri dönecektir. Yumuşak doku romatizmasına sahip olan kişilerde şu belirtiler ortaya çıkar :
Çok yaygın olan semptom yorgunluktur. Yorucu bir iş yapılmasa bile yorgunluk hissi daimdir. Sabahları aşırı yorgun olan kişi akşama doğru biraz daha iyi olur.
Sabah uyandığınızda kas sertliği görülür. Sabah kalktıklarında, akşam yattıklarından çok daha yorgun ve halsizdirler.
Vücuttaki uyuşma ve karıncalanma hissine baş dönmesi ve işitme kaybı gibi bazı belirtiler eşlik eder.
Vücutta fiziksel değişiklikler de meydana gelecektir. Baş ve yüz ağrıları, gaz ağrıları ve geğirme, sindirim sorunları, göğüs ve kalp ağrısı, çarpıntı gibi birçok semptom eşlik eder. Vücudun olağan düzeni farklı olacaktır.
İştah değişiklikleri, unutkanlık, konsantre olamama, ağız ve göz kuruluğu, terleme gibi diğer belirtiler eşlik eder.
Yumuşak doku romatizması semptomları olan kişiler mutlaka bir uzmana başvurmalıdır. Hastalar ilk önce fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümüne başvurmalıdır. Doktor gerekli gördüğü takdirde psikiyatrist veya psikoloğa eşlik edecektir.

Yumuşak Doku Romatizması Tedavisi Nasıldır?

Fibromiyalji hastaları doktora başvururlarsa öncelikle hastanın durumunu ve hangi aşamada olduğunu belirlemek için tetkikler yapılır. Daha sonra multidisipliner bir program düzenlenir. Çünkü yumuşak doku romatizmasının tedavisi yalnızca bir yöntem ile gerçekleştirilemez. Tedavide ilaç ve fizik tedavi gibi tedaviler başlatılır ve tedavi süreci diğer yöntemlerle desteklenir. Hastalar egzersiz, masaj, ozon-oksijen tedavisi, hacamat, kuru iğneleme, spa terapisi, akupunktur, lokal enjeksiyonlar, yüksek enerjili lazer ve biorezonans tedavisi gibi birçok başka yöntemle tedavi edilebilmektedir. Tüm bu tedaviler hastanın durumuna göre planlanır.
Tedavi sürecinde hastanın psikolojik durumu çok önemlidir. Bu nedenle psikolog veya psikiyatrist gibi diğer uzmanlardan da destek alınır. Hastanın stres düzeyinin azaltılması amaçlanır. Tükenmişlik sendromu tedavisi kesin bir süreç değildir. Hastanın sürece katılımı çok önemlidir.

Fibromiyalji Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

Tedavi sürecini kolaylaştırmak için hastalar beslenmelerine özen göstermelidir. Özellikle omega-3 içeren besinler dahil edilmelidir. İyi bir psikoloji için sağlıklı bir diyet de gereklidir. Fibromiyalji hastaları fiziksel olarak normal görünseler de ruh halleri oldukça değişkendir ve ağrılı süreçlerden geçerler. Bununla başa çıkmanın en iyi yolu, sizi mutlu edecek şeyler yapmaktır.

Doku Romatizması Tedavisi için Seçilebilecek Yer Tercihi Nasıl Olmalıdır?

Sağlık sorunlarının tedavisinde en sık yapılan hata, çözümü sağlık kurumu dışında aramaktır. Yumuşak doku romatizması hastaları da bu yöntemlere sıklıkla başvurmaktadır. Ancak burada açıkça belirtilmelidir ki hastane dışında ve uzman hekim olmadan yapılan bir tedavi kesinlikle başarısız olacaktır. Üstelik bu da yasadışı. İlaç kullanımı, takviyeler ve benzeri alınmalıdır. Daima doktorunuza danışın. Medikal uygulamalar dışında çözüm aramak daha ciddi sorunlara neden olabilir.


Önceki İçerikTansiyon Nedir? Tansiyon Ölçümü
Sonraki İçerikPlay Protect Kapatma Nasıl Kapatılır?