Ana Sayfa Sağlık Cushing Sendromu Nedir?

Cushing Sendromu Nedir?

602
0
cushing_sendromu

Cushing Sendromu Nedir?

Cushing sendromu, vücutta kortizol hormonunun aşırı salgılanmasının neden olduğu bir hastalıktır. Kortizon, normal olarak böbrek üstü bezleri tarafından üretilen ve yaşam için gerekli olan bir hormondur. Bu hormon, insanların hastalıklar gibi stresli hastalıklarla baş etmesini sağlar. Hemen hemen tüm insan dokularına etki eder. Nedeni ne olursa olsun vücutta aşırı kortizol üretimine Cushing sendromu denir. Bazen hiperkortizolizm olarak adlandırılan Cushing sendromuna oral kortikosteroid ilaçlar neden olabilir. Bu, vücudunuz kendi başına çok fazla kortizol ürettiğinde de olabilir. Genellikle 20 ile 50 yaşları arasında ortaya çıkar ve kadınların riski erkeklerin üç katıdır.

Cushing Sendromu Belirtileri

Cushing sendromunun semptomları hafiften şiddetliye kadar çeşitli hastalarda görülür. Yetişkinlerde en sık görülen semptom, özellikle gövdede belirgin olan kilo alımıdır. Diğer yaygın semptomlar yüksek tansiyon, hafıza bozukluğu ve konsantrasyon güçlüğü olarak sınıflandırılabilir.
Kortizon hormonunun aşırı yükselmesi vücut dokusu proteini kaybına neden olabilir. Protein kaybı kas güçsüzlüğüne neden olabilir. Yağ birikintileri vücudun çeşitli yerlerinde görülür. Özellikle yüzde ve yüz ile omuz arasında birikim nedeniyle manda kamburu denilen bir durum oluştu. Sendrom sendromunun diğer bazı semptomları;
-Kargaşa
-Uykusuzluk hastalığı
-Zayıflık
-Baş ağrısı
-Üzgün
-Kontrolü kaybetmek
-Artan sivilce
-Kızarıklık yüzdesi
-Osteoporoz
-Kırılması kolay
-Susuzluk
-Sık idrara çıkma
-Hiperglisemi
-Aşırı kilo alımının neden olduğu obezite
-Tekrarlanan enfeksiyonlar
-Seyrek ve kolay morarma
-Karın, kalça, göğüs ve kollarda pembe veya mor çatlaklar
-Yara iyileşmesini ve enfeksiyonu geciktirin
-Kadın saçının aşırı büyümesi
-Düzensiz Azaltılmış libido
-Erkek erektik disfonksiyon
-Doğurganlıkta düşüş
Bir çocuğun büyüme yavaşlaması olarak sınıflandırılabilir.

Cushing Sendromu Nedenleri

Cushing sendromunun en yaygın nedeni, yüksek doz steroid içeren ilaçların uzun süreli kullanımıdır. Lupus veya romatoid artrit gibi hastalıkları tedavi etmek için bu ilaçların organ naklinden sonra büyük dozlarda kullanılması gerekebilir. Astım için düşük doz inhaler veya ürtiker için krem steroidler nedeniyle Cushing sendromuna neden olmazlar. Diğer hastalık nedenleri;
Beynin hipofiz bezinde büyük miktarda ACTH hormonu üretimine neden olan tümörler. Bazı akciğer, pankreas ve tiroid tümörleri.
Böbreküstü bezlerinin fazla çalışması veya tümörü olarak sınıflandırılır.
Bazı hipofiz tümörleri, adrenal bezleri uyaran ve aşırı kortizon üretmelerine neden olan adrenokortikotropik hormon (ACTH) adı verilen bir hormon üretir. Bu şekilde ortaya çıkan hastalıklara Cushing hastalığı denir. Bu hipofiz tümörlerinin çoğu iyi huyludur ve genellikle kansere neden olmaz. Bazı bireyler genetik olarak Cushing sendromuna neden olmaya eğilimlidir.

Cushing Sendromu Tanısı Nasıl Konulur?

Teşhis koymak için doktorunuz öncelikle hastalığınız hakkında detaylı sorular soracaktır. Daha sonra detaylı bir fizik muayeneden geçti. Cushing sendromundan şüphelenirse sizden bazı testler yapmanızı isteyecektir.
24 saatlik idrarda serbest kortizon düzeyi: Bu test, 24 saat boyunca toplanan idrarda serbest kortizon düzeyinin ölçülmesine dayanır. Deksametazon bastırma testi: Bu testte saat 23: 00’te deksametazon içeren bir hap almanız gerekmektedir. Ertesi sabah kan kortizon seviyeniz kontrol edilecektir. Gece yarısı tükürük kortizon seviyesi ölçümü: Bu test bir gece yarısı testidir. Tükürük kortizon seviyelerini kontrol edin.
Cushing sendromu, testler yapılarak teşhis edilirse, nedenini bulmak için adrenal bez görüntüleme ve beyin MRI gibi ileri testler yapılmalıdır.

Cushing Sendromu Tedavi Yöntemleri

Cushing sendromunun tedavi amacı vücuttaki yüksek kortizon seviyelerini düşürmektir. Hastalığın nedenine göre tedavi planlayın.
Cushing sendromunun nedeni uzun süreli kortikosteroid kullanımı ise, doktorunuz ilacın dozunu bir süre azaltmayı düşünebilir.
Hastalığın nedeni bir tümörden kaynaklanıyorsa, cerrahi tedavi seçeneklerini değerlendirin.
Tümör dokusu ameliyatla tamamen çıkarılamazsa radyoterapi yapılmalıdır.
Radyasyon tedavisi yetersizse, kortizon üretimini baskılayan ilaçlar kullanın.
Bu tedavilerden hiçbiri uygun veya etkisiz değilse, doktorunuz adrenal bezleri çıkarmak için ameliyat önerebilir. Bu süreç kortizonlun aşırı üretimini artırabilir, ancak belirli ilaçların ömür boyu kullanılmasını gerektirir.

Önceki İçerikBotulizm Nedir Nasıl Oluşur?
Sonraki İçerikÇene Çıkığı Nedir?