Ağız ve Diş Bakımında Çene Ekleminin Önemi Nedir?
Çene Çıkığı, Yüz ve ağız bölgesindeki tüm dokular hayati önem taşır. Çünkü bu alanda konuşma, çiğneme, yutma, nefes alma gibi çok önemli işlevler yerine getirilmektedir. Çene ekleminin bu önemli fonksiyonları içerisinde üstlendiği görevleri tamamlar. Mandibular eklemin çiğneme sürecinin en önemli kısmı olduğu düşünüldüğünde, mandibular eklem, çiğneme kaslarımız, dişlerimiz, tükürük bezlerimiz, yanaklarımız ve dilimizden oluştuğu için mandibular eklemde oluşabilecek herhangi bir rahatsızlık diğer sistemlerin tüm kısımlarını etkileyecektir. Çene eklemi hastalığı veya şüphe durumunda uzman muayenesi yaptırmanız ve zaman kaybetmemeniz şiddetle tavsiye edilir.
Çene Eklemi Rahatsızlıklarının Sebepleri Nelerdir?
Çene eklemi hastalığı ve ağrısının nedenleri değişiklik gösterebilir. Geçmişte genellikle çene eklemi hastalıklarında dişleri kapatmanın etkili olduğuna inanılıyordu. Ancak yapılan çalışmalar çene kapanması probleminin çene eklemi hastalıklarında çok etkili olmadığını, ortalama%10 ile%15 arasında olduğunu göstermiş ve dişlerde kapanma problemini ortadan kaldırmanın çok etkili olmadığı anlaşılmıştır. Çene eklemi hastalıklarının tedavisinde etkilidir. Tedavide çok faydalı bir yöntem.
Ortodontik tedavi ve protetik tedavi çene kapanması ile ilgili hastalar için olsa da unutulmamalıdır ki bu tedaviler çene eklemi tedavisi için değil çene kapanmasında ortaya çıkan sorunları ortadan kaldırmak içindir. Bu nedenle çene eklemi tedavisi alacak hastalar geri dönüşü olmayan tedavilerden kaçınmalı, çene eklemi tedavisi konusunda uzman hekimler tarafından tedavi edilmelidir.
Çene eklemi hastalığının ana nedenlerinden biri farklı koşullardan kaynaklanan travmadır.
Bu yaralar doğrudan yüze ve çeneye giden yaralar olabilir. Bu travmalar bölgedeki sert ve yumuşak dokulara zarar verebilir, çenede kırıklar meydana gelebilir. Ağır yaralanmalara ek olarak küçük yaralanmalar da çene eklemi hastalığına neden olabilir. Bunlardan en önemlisi ısırma ve öğütme. Ağız ve diş problemlerine ek olarak, stresörler kasları da etkileyebilir ve sıklıkla kas kramplarına neden olabilir. Bruksizme neden olabileceğinden strese bağlı çene eklemi hastalığına neden olabilir.
Çene Eklemi Rahatsızlığının Belirtileri Nelerdir?
Çene eklemi rahatsızlığının belirtilerini gösterebilir. Bu semptomlar arasında en yaygın şikâyet çenelerden gelen gürültüdür. Tıklamalar, gıcırtılar veya ovma şeklinde olabilir. Sık karşılaşılan bir diğer sorun ise ağzı açmanın zorluğudur. Bu rahatsızlığı olan hastalar ağızlarını tam olarak açamayabilir.
Ağrı en önemli semptomlardan biridir. Hasta çene eklemi bölgesindeki ağrı nedeniyle ağzını açamayabilir. Ayrıca çene eklemi hastalığı, hastalarda kulak rahatsızlığına neden olabilir. Bunun nedeni çene ekleminin kulak önünde yer alan eklem olmasıdır. Yaşanan kulak ağrısı, çınlama ve uğultu, çene eklemi rahatsızlığını ve kulak problemlerini gösterebilir.
Çene Eklem Rahatsızlıklarının Tedavi Yöntemleri Nelerdir
Mandibular eklem hastalığı olan çoğu insan, ağız ve diş sağlığı ile ilgisi olmadığını düşünüyor. Çene eklemi hastalıklarının muayenesi ve tedavisi diş hekimi tarafından yapılır. Uzmanların muayene ve teşhislerine göre çene eklemi hastalıklarının tedavisinde farmakolojik (ilaç) tedavinin yanı sıra gece uykusu sırasında diş sıkmanın zarar görmemesi için ağız boşluğuna yerleştirilebilen yardımcı tedavi araçları da kullanılabilir.
Ağız aletleri diyoruz. Fizik tedavi yöntemleri de bu hastalıkları tedavi etmek için kullanılan yöntemlerdir. Bölgedeki kist, tümör ve büyüme anormalliklerinin temizlenmesi gerekiyorsa ve hastanın sosyal hayatını etkileyen ağrılı durumlar varsa ameliyat gerekebilir.
İntervertebral disk çeşitli nedenlerle kayarsa, intervertebral disk yerinden çıkarsa, oral enstrüman tedavisi%80 ila%85 oranında başarılı olabilir ve cerrahi tedavi olmaksızın çene eklemi hastalıklarının rehabilitasyonu yapılabilir.
Tedaviye Gittiğimiz Klinikte Ne Gibi Özellikler Aramalıyız?
Hastalar çene eklemi hastalığının belirtilerine dikkat etmelidir. Aslında çene eklemi hastalıklarının tedavisinde uzman olan kişilerin tüm hasta verilerini toplayıp değerlendirecek ve diğer hastalıkların ayırıcı tanısını yapabilecek bilgiye sahip olması gerekir.
Çene eklemi rahatsızlığının semptomlarını ve olumsuz etkilerini hisseden hastalar, gidecekleri klinikte muayene olacak doktorun çene eklemi hastalığı konusunda uzman olduğunun bilincinde olmalıdır. Üniversitede şu anda çene eklemi hastalıkları konusunda ihtisas branşı bulunmamakla birlikte çene eklemi hastalıkları ile uğraşan doktorlar özel eğitimlerini almaktadır.