RAM nedir? sorusu çoğu bilgisayar ile alakası olanın sorduğu bir sorudur. Yeni bir nedir? yazımıza hoşgeldiniz…
RAM kelimesi İngilizce “Random Access Memory” kelimelerinin kısaltmasıdır ve Türkçeye “Rastgele Erişilebilir Hafıza” şeklinde çevrilebilir.
Ram bir bilgisayarın “çalışan” hafızası olarak işlev gören ve geçici olarak bilgileri depolayan içten bir donanımdır.
RAM Nedir?
Kısacası, RAM’in amacı bir depolama aygıtına kolayca okuma ve yazma erişiminin sağlanmasıdır. Bilgisayarlar RAM’i bilgi yüklemek için kullanır çünkü bu işlem aynı bilgiyi direkt olarak hard diskten almaktan daha kolay gerçekleşir. Yani bilgisayarda kullanılan her data geçici olarak RAM’de saklanır.
Birçok bilgi hard diskten alınırken süreç daha yavaş işler çünkü devir süresi gibi bazı fiziksel kısıtlamalar vardır. Örneğin RAM’de bulunan 1 GB’lık bir hafıza ile hard diskte bulunan 1 GB hafıza aynı şey değildir.
RAM de hard disk ile çalışır ancak farklı şeylerdir. RAM en basit tanımı ile hafızadır, ancak bilgisayarın içinde başka çeşitlerde hafızalar da bulunur. Bir hard diskte bilgiler her daim bulunurken, RAM’de bulunan içerikler bilgisayar kapandığında kaybolur, bu sebeple de bilgisayarı yeniden açtığınızda tüm programların ve dosyaların kapalı olduğunu görülür.
Örneğin, aşırı derecede oyun oynamak için bilgisayar alıyorsanız RAM’i yeterli bir bilgisayar seçmeniz gerekmektedir. Yeterli RAM bulunmaması hem düşük performans verir hem de oyun oynayamazsınız. Ancak sadece internet erişimi için bilgisayar kullanıyorsanız rahatlıkla düşük RAM’li bir bilgisayar tercih edebilirsiniz.
RAM çeşitleri nelerdir?
En çok kullanılan iki modern RAM çeşidi, statik RAM ve dinamik RAM’dir. Statik RAM’de, yani SRAM’de, çok küçük bir data altı iletken hafıza hücresinde saklanır. Bu çeşit bir RAM’in üretim maliyeti daha yüksektir, ancak genellikle daha hızlıdır ve DRAM’den daha az güç gerektirir. Yeni bilgisayarlarda SRAM CPU için ön bellek hafızası olarak kullanılmaktadır.
DRAM üretmen statik RAM üretmekten çok daha ucuz olduğundan yeni bilgisayarlarda kullanılan bilgisayar hafızası hakim formdur.
Hem statik hem dinamik RAM değişkendir çünkü güç kaynağı kapandığında kaybolurlar. Ancak ROM, yani “read-only memory”, datayı kalıcı olarak saklar ve hafızanın değiştirilmemesi için seçilen transitörlere izin verir veya engeller. ROM’un yazılabilen çeşitleri hem ROM hem RAM özelliklerini paylaşır ve datanın güç kullanılmadan da sürdürülmesini, başka bir ekipman olmaksızın indirilebilmesini sağlar.
Bu sürdürülebilir yarı iletken ROM çeşitleri USB flash diskler, hafıza kartları ve taşınabilir aygıtlar ve (DRAM veya SRAM olan) ECC hafızasıdır, bunlar rastgele hataları tespit etmek veya düzeltmek için özel devreler kullanır.
Genel olarak RAM yalnızca, tüm bilgisayarlardaki ana karta, katı durumdaki hafıza aygıtlarına işaret eder. Görsel depolamada DVD-RAM yanlış bir adlandırmadır çünkü CD-RW’nin veya DVD-RW’nin aksine kullanımdan önce bilgileri silme ihtiyacı duymaz.
Kaynak: https://www.nedir.com/ram