Ehliyet nasıl alınır? Ehliyet ücretleri ne kadar? Ehliyet alma süreci hakkında tüm soruların cevabı bu yazımızda! İşte ehliyet hakkında tüm detaylar…
Ehliyet
Günümüzde 18 yaşını aşan çoğu kişi araba sürmek ister. Fakat araba sürmek için öncelikle bir profesyonelden eğitim almanız ve yasal olarak bir ehliyete sahip olmanız gerekmektedir. Biz de bu yazımızda size ehliyet çeşitlerinin neler olduğunu, ehliyet alma süreci ve ücretlerini aktaracağız.
Ehliyet nedir?
Ehliyet, bir motorlu taşıtı sürmeye yetkimizin ve bilgimizin olduğunu kanıtlayan bir belgedir. Her ülkede motorlu taşıt sürmek için ehliyet sahibi olma zorunluluğu vardır. Peki ehliyet nasıl alınır? İşte cevabı;
Ehliyet nasıl alınır?
Şimdi size ehliyet alma süreci nasıl işlemekte onu baştan sona anlatacağız. Bu yazımızda ağırlıklı olarak B sınıfı (Otomobil) ehliyet üzerinden anlatım sağlayacağız.
Ehliyeti kimler alabilir?
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre ilkokul mezunu olan ve sağlık açısından elverişli olan herkes ehliyet alabilir. Ayrıca alınacak sınıfa göre kişinin yaşının tutması zorunludur.
Kaç çeşit ehliyet vardır?
Ehliyetler kullanılacak motorlu araca göre sınıf sınıf ayrılmıştır. Toplamda 17 sınıf bulunmaktadır. Bu sınıflar;
Ehliyet için yaş sınırı kaçtır?
M, A1 ve B1 (MOPED, 125 CC’ye kadar Motosiklet ve 4 tekerli Motosiklet) sınıfına sahip bir ehliyet almak için yaş sınırı 16’dır. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G (35 KW Kadar Motosiklet, Otomobil-Kamyonet (Römorklu-Römorksuz), 7500 KG Kadar Kamyon ve Çekici, 12000 KG Kadar Kamyon ve Çekici (Römorklu), Traktör ve İş Makinesi) sınıflarına sahip bir ehliyet almak için yaş sınırı ise 18’dir.
16 yaşından küçükler ehliyet alabilir mi?
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre 16 yaşından küçükler herhangi bir ehliyete sahip olamazlar.
16 yaşındayım hangi ehliyeti alabilirim?
M, A1 ve B1 (MOPED, 125 CC’ye kadar Motosiklet ve 4 tekerli Motosiklet) sınıfına sahip ehliyetleri alabilirsiniz.
Ehliyet Nasıl Alınır?
Bir ehliyet alabilmeniz için ilk olarak herhangi bir sürücü kursuna kaydolmanız gerekmektedir. Kursunuz size ortalama 2 haftalık (kursa ve şehre göre değişebilir) bir teorik ders verir. Bu derslerde ilk yardım, trafik kuralları ve motor eğitimi görürsünüz. Teorik derslerinizi tamamladıktan sonra kursunuz sizi en yakın sınav tarihine kaydettirecektir. Bu sınav Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılmaktadır.
Sınav gününüzde sınav merkezine gidip bilgisayar olarak sınavınızı gerçekleştirmektesiniz. Sınavda 50 soru sorulmaktadır ve soru başına 2 puan düşmektedir. 3 yanlış 1 doğruyu götürüyor gibi bir kural bulunmamaktadır, bundan dolayı boş soru bırakmamanızı şiddetle tavsiye ederiz. Sınav sonucunuz 100 üzerinden değerlendirilmektedir. Geçme notunuz ise 70 puandır, yani 50 sorudan 35 soru bilmeniz yeterli olacaktır. 35 soru da bilseniz 50 soru da bilseniz sonuç değişmeyecektir, size ekstra bir katkısı olmayacaktır. Daha önce çıkmış ehliyet sınav sorularını görmek istiyorsanız buraya tıklayarak Çıkmış Ehliyet Sınav Soruları adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
Teorik sınavı geçen kişilerin listesi kursunuza bildirilir ve artık sürüş eğitimleri başlar. Kursunuz size gerekli sürüş eğitimlerini verdikten sonra direksiyon sınavı için kaydınız yapılır. Sınav gününde ise tam saatinizde orda olmanız gerekmektedir. Sınavda belirli bir güzergâh üzerinden turunuzu tamamladıktan sonra başarılı olursanız ehliyet almaya hak sahibi olursunuz. Devletin ehliyet almak için talep ettiği tutarı yatırdıktan sonra nüfus müdürlüğüne gidip kaydınızı tamamlamanız yeterli olacaktır. En kısa süre içerisinde ikamet ettiğiniz yere PTT ile ehliyetiniz gelecektir!
Teorik sınav zorunlu mu?
Direksiyon sınavına katılmaya hak kazanmak için bu sınava girmeniz zorunludur.
Sınavlar ücretli mi?
Evet, ücretlidir. Her iki sınava (Teorik ve Direksiyon) girmeden önce harç ücreti ödemeniz gerekmektedir. Bu harç Milli Eğitim Bakanlığı tarafından alınmaktadır.
Sınav ücretini biz mi veriyoruz?
Bu tamamen kursunuza bağlıdır. Bazı sürücü kursları sizden almış olduğu ücretin içerisinde sınav harç paralarını da dahil ederken bazı kurslar ise bu ücretin sizin tarafınızdan ödenmesini talep etmektedir.
Sınav ücretlerini nereden ödüyoruz?
Bazı kurslar sizin adınıza ödeme yapmakta. Fakat genelde kendimiz yatırmaktayız. Eğer kendiniz yatıracaksanız Ziraat Bankası veya Halkbank ATM’lerinden veya mobil-internet şubelerinden kolay bir şekilde ödeyebilirsiniz. Dilerseniz buraya tıklayarak MEB’in kendi sitesinden de ödeme yapabilirsiniz.
Direksiyon sınav güzergâhı nerede?
Sürücü kursunda göreceğiniz eğitimlerin güzergâhı ile sınav güzergâhınız aynı olacaktır.
Direksiyon sınavından nasıl geçerim?
Direksiyon sınavında her hatanın bir rengi bulunmaktadır, bunlar Mavi, Sarı ve Kırmızıdır. Mavi hatalardan 5 kere yapmanız durumunda sınavınız başarısız sayılırsınız. Sarı renkli hatalardan 2 kere hata yaparsanız kalacağınız gibi kırmızı renk hata yapma durumunuzda ise direkt olarak sınavınız başarısız sayılacaktır. Ehliyet sınavı hata çizelgesi ise aşağıdaki gibidir;
Direksiyon sınavından geçtiğimi nasıl anlarım?
Sınav esnasında başarısız olduğunuz zaman sınav komitesi sizden aracı durdurmanızı ve direksiyon hocanız ile yer değiştirmenizi ister. Eğer sınav başlangıç yerine aracı siz getirdiyseniz %99 geçmiş sayılmaktasınız. Bazen sınav başlangıç yerine tekrar geldikten sonra aracı durdururken sınav heyecanı ile sinyal vermeyi unutanlar olmaktadır, bu da sizin son anda sınavdan kalmanıza sebebiyet olabilir.
Direksiyon sınavı kaç dakika?
Direksiyon sınavı toplamda 35 dakikadır. 5 dakika boyunca kimlik tespitiniz yapılır ve sizden aracı tanıtmanız beklenilir. Geriye kalan 30 dakikada ise güzergâhı tamamlamanız gerekmektedir.
Direksiyon sınavında başarısız olursam ne olur?
Bir direksiyon sınavında başarısız olursanız tekrar harç ücreti yatırıp bir sonraki sınava tekrardan girmeniz gerekmektedir.
Direksiyon sınavından kaç kere kalma hakkım var?
4 kez direksiyon sınavına girip hepsinde kalmanız durumunda dosyanızı yakmış olursunuz.
Dosya yakmak ne demek?
Sınavlarda art arda başarısız olduktan sonra sizin için açılan dosya iptal edilmiş, yani yanmış olur. Dosyası yanan bir kişinin sürücü kursu ile ilişiği kesilir ve artık tekrar sınava katılma hakkına sahip olamaz.
Dosyası yanan bir sürücü adayı ne yapmalı?
Dosyası yanan bir sürücü adayı tekrardan bir dosya açtırması gerekmektedir. Bunun için de tekrardan bir ehliyet kursuna yazılması gerekmektedir.
Ehliyet Ücretleri
Bir ehliyet almak için aşağıdaki durumlar için ücret öderseniz (B Sınıfı (Otomobil) İçin Geçerli Fiyat);
- Sürücü Kursu: Bu vereceğiniz tutar tamamen kursunuz kalitesine, bulunduğunuz ile ve farklı durumlara göre değişmektedir. Genel olarak ortalama ücret 1500-2000 TL diyebiliriz.
- Teorik Sınav Harç Ücreti: 2021 yılında bu ücret 100 TL’dir. Her başarısız olduğunuzda tekrardan bu ücreti ödeyerek sınava girmektesiniz.
- Direksiyon Sınav Harç Ücreti: 2021 yılında bu ücret 130 TL’dir. Her başarısız olduğunuzda tekrardan bu ücreti ödeyerek sınava girmektesiniz.
- Ehliyet Vergi Harcı: 2021 yılında bu ücret 820,10 TL’dir.
- Ehliyet Kart ve Vakıf Ücretleri: 2021 yılında bu ücret 270 TL’dir. Vergi harcı ve kart-vakıf ücretleri beraber yatırılmaktadır.
- Toplam Fiyat: Eğer sınavlardan kalmazsanız ve makul fiyatlı bir sürücü kursuna giderseniz ortalama olarak ödeyeceğiniz tutar 3000 TL olacaktır. Bu fiyat sürücü kursunuza bağlı olarak 3500-4000 TL’ye kadar çıkabilir.
NOT: Bu yazımızda bahsettiğimiz durumlar genel olarak B sınıfı, yani otomobil ehliyeti için geçerlidir. Eğer farklı bir sınıf ehliyet nasıl alınır merak ediyorsanız size en yakın sürücü kursuna başvurabilirsiniz.
Bu yazımızda size ehliyet hakkında tüm her şeyi detaylı bir şekilde anlattık. Bu tarz Nedir? yazılarının devamı için Onapio’yu takipte kalın!