Plastik nedir? Hepimizin günlük hayatında her yerde kullandığı plastik tam olarak nedir? Bu yazımızda plastik nedir? sorusunun cevabını buluyoruz…
Plastik, doğada bulunan organik ve inorganik bazı monomer maddelerin belirli basınç ve sıcaklık altında katalizör yardımı ile daha karışık yapılara sahip polimerlere dönüştürülerek elde edilir.
İnsan yapımı ilk plastik Alexander Parkes tarafından 1862 yılında üretilmiş ve 2.Dünya Savaşında plastiğe oluşan aşırı talep doğrultusunda kullanım miktarı ve kullanım alanı hızla artmıştır.
Plastik Çeşitleri
Plastiklerin birçok çeşidi olsa da iki ana sınıfa ayrılır.
1.Termoplastikler
Termoplastik olarak tanımlanan plastik ürünler ısıtıldığında eriyerek sıvı formunu alabilir aynı şekilde soğutularak katı haline geçebilir. Bu özelliği ile geri dönüşüme yatkındır ve defalarca kullanılabilir.
2.Termosetler
Termoset plastikler ısıtılarak şekil verildikten ve soğutulduktan sonra tekrar eritilemez, dolayısı ile geri dönüşeme yatkın değildir ama bu özelliği ile ısı karşısında termoplastiklere göre çok daha dayanıklıdır.
Plastik Kullanımı Neden Bu Kadar Yaygın?
-Plastikler ucuz, hafif aynı zamanda dayanıklı olmaları özellikleri ile birçok sektörde yaygın olarak kullanılmaktadır.
-Gıda, ilaç, Otomotiv ve temizlik ürünleri gibi birçok sektörde saklama kabı olarak plastik kullanılır. Plastik kaplar içerisinde saklanan ürünlerle eğer doğru koşullarda saklanırsa neredeyse hiç etkileşime girmezler, bu yönleri ile plastikler bulunmaz bir nimettir.
Plastik Geri Dönüşümü
Plastik ürünlerin onlarca çeşidi vardır, hepsinin kendine ait özellikleri avantajları ve dezavantajları vardır. Geri dönüşüm için toplanan plastik ürünler sınıflarına (PE, PP, PVC, HDPE, LDPE, PET, PS vb.). ayrıldıktan sonra yıkanır, parçalanır ve kurutulur. Bu işlemlerden sonra eritilerek filtrelerden geçirilen plastikler belli boyutlarda granül(plastik hammaddesi) halinde kesilir.
Kaynak: https://malzemebilimi.net/plastik-nedir-plastik-malzemelerin-ozellikleri-ve-siniflandirilmasi.html
Bu yazımızda size plastik nedir sorusunun cevabını verdik. Daha fazla nedir yazısı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.