Ana Sayfa Nasıl Yapılır? Kedilerde Göz Akıntısı Nasıl Geçer? 2022

Kedilerde Göz Akıntısı Nasıl Geçer? 2022

513
0
Kedilerde Göz Akıntısı Nasıl Geçer? 2022
Kedilerde Göz Akıntısı Nasıl Geçer? 2022

Kedilerde göz akıntısı çok sık görülen bir problemdir. Biz de bu yazımızda kedilerde göz akıntısı neden olur, kedilerin göz akıntısı nasıl temizlenir, kedilerde göz akıntısının tedavisi gibi konulardan bahsettik.

Kedilerde göz akıntısı basit bir soğuk algınlığından, ciddi bir hastalığa kadar her şeyin habercisi olabilir…

Göz Akıntısı Neden Olur?

Sağlık bir kedi gözü canlı ve parlak olmalıdır. Göz rahatsızlığı yaşayan kedilerin görünüşü ve davranışlarında farklılıklar gözlemlenmektedir. Gözlerini kısar ve sürekli patisiyle gözlerini ovalamaya çalışıp çok sık göz kırpar. Kedilerde göz rahatsızlıkları ameliyat gerektirebilir önlem alınmazsa körlük gibi birçok problem olabilir. Kedilerinizin gözlerinde herhangi bir problem fark etmeniz durumunda vakit kaybetmeden veterinere danışmanız gerekmektedir. Göz akıntılarının en fazla görülen sebepleri şunlardır: 

Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları

     Kalisivirüsü gibi virüsler kedilerde solunum yolu enfeksiyonuna neden olmaktadır. Bu tarz birçok durum gözlemlenmektedir zatürre, kedi nezlesi, bakteri ve protozoa olarak sayılabilir. Bu rahatsızlığın belirtileri çok hafif gözükebilir fakat çok ciddi durumlarda gözlemlenmiştir. Kedinizin gözlerinde irin benzeri bir akıntıya sebep olur.

Kedilerde Göz Akıntısı Nasıl Geçer? 2022
Kedilerde Göz Akıntısı Nasıl Geçer? 2022

Konjonktivit

Konjonktivit, kedilerin gözlerinin etrafındaki pembe iç kısımların iltihaplanıp mikrop kapmasıdır. Kedinizin gözlerinden birisi veya ikisi de kızarmış ve şişmiş şekilde görünebilir. Gözleri ışığa karşı aşırı derece hassaslaşır ve ciddi rahatsızlık duyar. Oda ışıklarından bile rahatsızlık duyabilirler. Kedilerinizde konjonktivit ile beraber yüksek ateş, ishal ve nefes almakta güçlük gözüküyorsa ölümcül kedi enfeksiyonu olan FIP olabilir ancak çok yaygın bir rahatsızlık değildir.

“Polen toz, yabani otlar veya tahriş edici diğer faktörlerden dolayı Konjonktivit rahatsızlığı streoid merhemlerle kolayca tedavi edilebilir fakat sorun bakteri ya da virüs kaynaklıysa antibiyotik merhemler ile tedavi sürecine başlanmalıdır.”

Kaynak: https://www.medicana.com.tr/saglik-rehberi-detay/12387/konjonktivit

Kornea Hastalıkları

Kedinizin gözünün üstten örten kubbe şeklindeki yer yani kornea iltihaplanabilir, tahriş olabilir veya ülserleşebilir. Sonuçlarında bulanık görme durumu, aşırı göz kırpma hareketleri, göz yaşlarında artış olabilir.

“Tedavisi kedinizin korneasın neyin hasta ettiğine göre değişmektedir. Kedinizin gözlerini sürekli olarak temiz tutmanız gerekmektedir. İyileşme sağlamak için veteriner hekim tavsiyesiyle alınmış bir antibiyotik göz merhemi ve iyileştirici özelliğe sahip damlalar kullanılması, kornea dokusunun alınması, koterizasyon veya gerekli durumlarda ameliyat gerekebilir.”

Epifora (Sulu, Ağlayan Göz)

Kedilerinizin gözlerinde aşırı şekilde göz yaşı görmeniz durumunda tıkalı göz yaşı kanalları, fazla göz yaşı üretimi, viral konjonktivit, alerji veya daha fazlası olabilir.

“Veterineriniz böyle bir durumda kedinizin gözlerindeki kanal tıkanıklığını genel anestezi altında sade veya tuzlu su ile temizleyebilir. Enfeksiyon veya farklı bir durum var ise antibiyotik göz merhemleri ve göz damlaları kullanılması gerekebilir.”

Üveit

Kedinizin gözlerinin içindeki iç yapının mikrop kapması sonucu iltihaplanması, kanser, travma, bağışıklık problemleri ve ciddi enfeksiyonlar ağır bir üveit iltihaplanmasına neden olabilir.

“Doğru tedavi için kedinizin neden üveit olduğunun net bir şekilde bilinmesi gerekmektedir. Fakat bu nedenlerin bilinmesi ve teşhis edilmesi genellikle zordur. Tedavi ederken iltihap ve ağrıyı kontrol altına almak için göz merhemi ve iyileştirici göz damlaları kullanılabilir”

Keratokonjonktivit Sicca (Kuru Göz)

Kedinizde genetik olarak göz yaşı üretiminde azlık görülebilir. Kuru göz kornea iltihaplanmasına, kızarmış kırmızı mikroplu gözlere, tedavi edilmemesi durumunda körlüğe kadar gidebilir. Gözyaşının gözlere sağlamış olduğu su miktarında kayıplar sarı renkte yumuşak ve yapışkan bir akıntıyı beraberinde getirir.

“Ortam, koşullar, gençlik hastalığı gibi bir pek çok durum da kuru göz hastalığına sebep olabilir. Tedavi edilirken veteriner hekiminizin tavsiye ettiği göz damlası, merhem ve kremler, antibiyotikler ve yapay göz yaşları kullanılabilir.”

Kedinizin Gözlerini Sağlıklı Tutmak İçin Bazı İpuçları

Kesinlikle yıllık yapılacak olan aşılarını zamanında ve eksiksiz bir biçimde yaptırın. Kedinizi kalabalık kedi topluluklarından uzakta tutun, kedinizin gözlerine sık sık bulanıklık, akıntı veya ışığa duyarlı olup olmadığını kontrol edin.

Kedinin Göz Akıntısı Nasıl Temizlenir?

     Veterinere gidesiye kadar göz akıntısını rahatça temizleyebileceğiniz pamukları mutlaka etrafınızda bulundurun. Temiz bir suyla ıslattığınız bir miktar pamuğu oluşan göz akıntısını akıntının tersine gözün dışarısına doğru silip her göz için yeni bir pamuk kullanın.

Veterineriniz önermedikçe reçetesiz satılan hiçbir ilacı, damla ve merhemi kesinlikle kullanmayın. Veteriner hekiminizin önerdiği tüm ilaçları gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Bu yazımızda kedilerde göz akıntısı hakkında detaylı bilgi verdik. Daha fazla içerik için Onapio‘yu takipte kalın!

Önceki İçerikTurkcell Ödemeli Arama – Ödemeli Arama 2022
Sonraki İçerikRAM Nedir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz