Elektronik Sigaranın Zararları Nelerdir?
Elektronik sigara insan sağlığına zarar verir. Elektronik sigara 2006 yılında piyasaya sürüldüğünden beri, kullanımının uzun vadeli etkileri hala bilinmemektedir. Klinik olarak, akciğer hasarı veya kanser ile ilişkili olduğu yavaş yavaş gösterilmesine rağmen, böyle uzun vadeli bir çalışma henüz gerçekleştirilmemiştir. Ancak elektronik sigaraların özellikle kalp, akciğer ve diş sağlığı üzerinde önemli bir etkisi vardır. Bu organlara verilen hasar aşağıda tartışılmaktadır.
Elektronik Sigaranın Kalbe Verdiği Zararlar Nelerdir?
Bir 2018 National Academies Press (NAP) raporu, nikotin içeren bir e-sigaradan nefes almanın kalp atış hızınızı artırdığına dair önemli kanıtlar buldu. Yazarlar ayrıca, bir e-sigara almanın tansiyonu da yükselttiğine dair makul kanıtlar gösterdi. Yüksek kalp atış hızı ve tansiyon, uzun vadede kalp sağlığınızı etkileyebilir. 2019 yılında yapılan bir araştırma, e-sigara kullanımının artmış inme, kalp krizi, anjin ve kalp hastalığı riski ile ilişkili olduğunu buldu.
Elektronik Sigaranın Akciğere Verdiği Zararlar Nelerdir?
Özellikle 2015 yılında yapılan bir çalışmada aromalı elektronik sigaraların fare ve insan akciğer hücreleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Her iki hücre tipinde de toksisite, oksidasyon ve inflamasyon dahil olmak üzere bir dizi yan etki bildirilmiştir. 2018’de yapılan bir başka çalışmada, 10 sigara içmeyen kişinin nikotinli veya nikotinsiz elektronik sigara içtikten hemen sonra akciğer fonksiyonları değerlendirildi.
Bilim adamları, hem nikotinli hem de nikotin içermeyen e-sigaraların sağlıklı insanlarda normal akciğer fonksiyonunu bozduğu sonucuna varmışlardır. 2018 Nap raporu; E-sigaraya maruz kalmanın solunum sistemi üzerinde olumsuz etkileri olduğuna dair kanıtlar olduğunu, ancak elektronik sigaraların solunum hastalıklarına ne ölçüde katkıda bulunduğunu anlamak için ek araştırmalara ihtiyaç olduğunu bildirdi. Elektronik sigaralar da tıpkı sigara gibi zararlı etkilerini yavaş yavaş gösterdiği için akciğer sağlığı üzerindeki olumsuz etkiler önümüzdeki yıllarda daha da belirgin hale gelecektir.
Elektronik Sigaranın Diş Sağlığına Verdiği Zararlar Ve Diş Sağlığı Üzerindeki Etkisi Nelerdir?
Elektronik sigaraların ağız sağlığı üzerinde bazı olumsuz etkileri olduğu görülmektedir. Örneğin, bir 2018 çalışması, e-sigara aerosolüne maruz kalmanın diş yüzeyini veya mine tabakasını bakteri büyümesine daha duyarlı hale getirdiğini bildirdi. Bilim adamları, elektronik sigaranın çürük riskini artırabileceği sonucuna vardı. 2016’da yapılan başka bir çalışmada, elektronik sigara içmenin periodontal hastalığın gelişiminde bilinen bir faktör olan gingivitis ile ilişkili olduğu bulundu.
Benzer şekilde, 2014 tarihli bir makale elektronik sigaraların diş etlerini, ağzı ve boğazı tahriş edebileceğini bildirdi. Son olarak, 2018’deki aynı KPRU raporu; hem nikotinli hem de nikotin içermeyen e-sigaraların sigara içmeyenlerin ağız hücrelerine ve dokularına zarar verebileceğine dair kanıtlar olduğu sonucuna vardı.
Ayrıca elektronik sigaralar içerdikleri kimyasallar ile oksidatif strese neden olabilmekte ve hem hücreye hem de DNA yapısına zarar verebilmektedir. Bu, kanser gibi hastalıkların gelişmesine katkıda bulunabilir. Sigarayı bırakmak için e-sigara kullanıyorsanız, amacınızın tüm tütün ürünlerini kullanmayı tamamen bırakmak olduğunu unutmayın. Ek olarak, nikotin ve geleneksel e-sigaraların ikili kullanımı kesinlikle önerilmez.
Elektronik Sigara Normal Sigarayı Bırakmaya Yardımcı Olur Mu?
Elektronik sigaralar, sigarayı bırakmak için FDA onaylı değildir. E-sigaraların insanların sigarayı bırakmalarına yardımcı olup olamayacağını görmek için yapılan araştırmalar tutarsız sonuçlar üretmiştir. Sınırlı araştırmalar, sigarayı bırakmak için sadece nikotin içeren e-sigaraların kullanılmasının, tıbbi nikotin ikame maddelerini kullanmaya kıyasla kısa vadede etkili olabileceğini göstermektedir.
Ancak, e-sigara kullanımının sigarayı bırakmadaki güvenliğini ve etkinliğini ve kanıta dayalı tedaviyi karşılaştıran yeterli kanıt yoktur. E-sigaralar sadece kanıta dayalı sigara bırakma tedavilerini denemek istemeyen veya bu tür tedavilerde başarılı olamayanlar için uygun olabilir.