Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar, Cinsel ilişki yoluyla bulaşan 30’dan fazla ve farklı yapıda bakteri, parazit ve virüsün bulaştığı bilinmektedir. Bu sebeplerde 8 tanesi en yüksek seviyede görülmekle birlikte, günümüzde bunlardan sadece dördü tedavi edilmekte. Tedavi edilebilen cinsel yol ile bulaşan hastalıklar Sifiliz, bel soğukluğu, trikomanizya ve klamidyadır. En çok görülen seksüel geçiş kaynaklı hastalıklar ise hepatit B, herpes simplex, HPV ve HIV(AIDS) tam olarak tedavi edilemeyen hastalıklardan biridir. Cinsel yol ile bulaşan enfeksiyonlar çoğunluklu olarak vajinal, oral ve anal seks de içinde olmak üzere cinsel temasla yayılır. Bazı Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar kan veya kan maddeleri gibi cinsel olmayan yollarla da yayılabilmektedir. Frengi, HIV, hepatit B, klamidya, bel soğukluğu, HPV ve uçuk dahil olmak üzere birçok Cinsel yolla bulaşan enfeksiyon gibi hamilelik ve doğum sürecinde anneden çocuğa da bulaşabilme riski vardır. Dünya Sağlık Örgütünün yaptığı açıklamalara göre her gün ortalama bir milyon cinsel yolla bulaşan hastalık ortaya çıkmaktadır. Beş yüz milyondan çok insanda herpes simpleks virüsü yani HSV ile genital enfeksiyon olduğu tahmin edilmektedir. İki yüz doksan milyondan fazla kadın ise insan papilloma virüsü yani HPV enfeksiyonuna sahiptir.
Cinsel yolla Bulaşan Hastalıklar?
Cinsel yol ile bulaşan hastalıkların kadınlarda görülen başlıca belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
Vajinal da görülen kaşıntı
Anormal olan akıntı
Cinsel ilişki esnasında yoğun ağrı
Genital kısımda ya da deride döküntüler veya lezyonlar görülebilmektedir.
Pek çok cinsel yolla bulaşan hastalıklar bireylerde genellikle hiç belirti vermezler. Tedavi edilmediği zaman cinsel yolla bulaşan hastalıklar rahim ağzı kanseri ve kısırlığa yol açabilirler. Bu şekilde olan riskler güvenli seks konusunu da daha önemli hale getirmektedir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan bazılarında hiç belirti vermemesi durumu bulaşma riskini artırır niteliktedir. Bu durumlarda hasta birey tedavi alamaz. En sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalıklar şu şekildedir;
HPV:
Diğer adıyla insan papilloma virüsü Cinsel ilişkide cilt teması yoluyla bulaşmaktadır. 100’den fazla türü olmakla birlikte birkaç tanesi kanserojen etkiye sahiptir. HPV ağız ve boğaz kısmında enfeksiyona yol açabilmektedir. Genital alanda ya da boğazda siğillere neden olur. HPV virüsü her zaman belirti vermeyebilir, kendiliğinden de düzelebilen bir durumdur. HPV rahim ağzı kanserinin en önemli sebeplerindendir. Aşı ile önlenebilmektedir.
Gonoro:
Bel soğukluğu Neisseria gonore bakterisi ile ortaya çıkan bir enfeksiyondur. Vücudun nemli, ılık kısımlarında enfekte etme eğilimine sahiptir. Bunlar arasında Üretra idrarı mesaneden boşaltan tüp gözler, boğaz, anüs, vajina, dişi üreme yolunda olan fallop tüpleri, serviks ve uterus bulunmaktadır.
Klamidya:
Klamidya bakterisinin neden olduğu cinsel yolla bulaşan yaygın bir enfeksiyon durumudur. Erken zamanlarda hiç belirti vermeyebilir.
Genital herpes:
Herpes virüsü tip 2 tarafından yapılır. Genital bölgede ağrılı, içi su dolu kabarcıklar meydana gelmektedir. Virüs derideki çatlak veya çiziklerinden vücuda girer.
Frengi:
Treponema pallidum bakterisi tarafından yapılır diğer adı sifilizidir. Potansiyel anlamda ciddi bir enfeksiyondur, hasarı komplikasyonları önlemek adına erken tedavi önemlidir
HIv (AIDS):
HIV bağışıklık sistemine zarar veren virüstür. Bu nedenle HIV taşıyan kişi diğer enfeksiyonlara da yatkın hale gelecektir.
Klamidya:
Semptomları idrar yaparken ağrı ve alt karın bölgesinde oluşan ağrı ve penis akıntısıdır.
Bel soğukluğu:
Belirtileri içerisinde idrara çıkma sırasında yanma, sarı veya yeşil oluşumlu akıntı ve testislerde ağrı görülür.