Botulizm Nedir Nasıl Oluşur?
Botulizm nedir, Botulizmin nedenleri, semptomları ve tedavisi ile ilgili tüm detaylı bilgiler temel olarak uygunsuz bir ortamda hazırlanan ev yapımı veya konserve yiyecekler, bebeklerin tükettiği ballar, toprak yeme alışkanlıkları vb.
Botulizm Nedir?
Botulinum zehirlenmesi, sinir sistemine saldıran toksik bir toksin olan Clostridium botulinum bakterisinin neden olduğu nadir ve potansiyel olarak ölümcül bir hastalıktır. Toksin içeren yiyecekler yemek, gıda kaynaklı botulizme neden olabilir. Bakteriler bağırsaklarda çoğaldığında ve toksin salgıladığında bebek botulizmi meydana gelir.
Bu botulizmin en yaygın kaynağı, çocuklarda ve yetişkinlerde bulunmayan topraktaki bal tüketimidir. Yaraların neden olduğu botulizm nadirdir, ancak botulizm, yarayı toksinlerle kirleten bakterilerden kaynaklanır.
Kirli yüzeylerde toprakta, belirli hayvanların dışkısında, meyvelerde ve bitkilerde hastalığa neden olan Clostridium botulinum bakterilerine rastlanmıştır.
Botulizm Neden Olur?
Organizmaya giren Clostridium botulinum bakterilerinin neden olduğu botulizmin nedeni konserve yiyecekler, özellikle ev yapımı konserve yiyeceklerdir, çünkü mikroorganizmaların dirençli sporları geleneksel pişirme yöntemlerinde ölmeyecektir.
Ayrıca bal ve spor içeren bal içeren Clostridium sporlarının tüketimi nedeniyle bebeklerde de botulizm görülebilmektedir.
Ayrıca insan vücudunun herhangi bir yerinde bulunan yaralardan ilaç istilası (istila) şeklinde meydana gelir ve Erkekler olarak adlandırılır.
Nasıl Bulaşır?
Gıda kaynaklı botulizm, mikroorganizmaların gelişimi sırasında üretilen toksin içeren yiyeceklerin yenmesinden kaynaklanan ciddi bir gıda zehirlenmesidir. Botulinum toksini, mısır konservesi, biber, yeşil fasulye, çorba, pancar, kuşkonmaz, mantar, olgun zeytin, ıspanak, ton balığı, tavuk ve ciğer ve ciğer ve öğle yemeği eti, jambon, sosis, patlıcan, ıstakoz ve füme tuzlu balık ve diğer yiyecekler. Her yıl keşfedilen birçok salgın, kötü işlenmiş gıdalar ve ev yapımı konserve yiyeceklerle ilgilidir. Bazen ticari olarak üretilen gıdalarda bulunur. Sosisler, et ürünleri, konserve sebzeler ve deniz ürünleri, insan botulizmi için en yaygın gıdalardır.
Botulizm Belirtileri
Hastalık, zehrin alınmasından sonra başlar, genellikle birkaç saat içinde, en geç 36 saat sonra bir şikâyet ortaya çıkacaktır. İlk şikâyet göz ve göz kapaklarında meydana geldi. Göz kapakları düşüklüğü ve diplopi ilk şikayetlerdir.
Hastalık daha sonra aşağı doğru yayılır, tüm vücudu felç eder ve solunum kaslarını felç ederek ölüme yol açar. Diğer belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
Baş dönmesi, halsizlik oluşumu
Yutma güçlüğü çekmek
Ağızda kuruma hissi
Boğaz ağrısı oluşumu
Konuşma güçlüğü, sarhoş gibi konuşma hali
Başı ve boynu tutamama durumu
Nefes alma zorluğu yaşamak
Bebeklerde görülen belirtiler;
Göz kapaklarında düşme belirtisi
Başını tutamama hali
Halsizlik uykuya meyil bir halde olmak
Beslenme zorluğu yaşamak
Kas gevşekliği hissetmek
Kabızlık, karında şişlik oluşumu
Zayıf ağlama biçiminde ortaya çıkar.
Çok az hastada mide bulantısı, kusma ve ishal vardır. Yaraların neden olduğu botulizm 4-14 gün içinde ortaya çıkar.
Botulizm Tedavisi
Botulizmin ölümcül etkileri solunum kaslarının felci ve solunum durmasıdır. Botoks, son derece tehlikeli ve ölümcül bir gıda zehirlenmesidir. Herhangi bir sorunuz olsa bile bir doktora danışmalısınız.
Botulizm tedavisinde hastaya solunum desteği verilir, oksijen verilir ve yoğun bakım yapılır. Gerekirse yardımcı bir solunum cihazı bağlayın. Yutma güçlüğü nedeniyle tüple beslenme gerekir.
Antitoksin: Botulizmin ana tedavisi antitoksin adı verilen ilaçlardır. Kanınızdaki toksinlere müdahale eder. Bu ilaç genellikle semptomların kötüleşmesini önlemeye yardımcı olabilir. Başarılı bir tedavi sağlayabilir ve şikayetlerin süresini kısaltabilir. Felçli kısmı eski haline getirmeyecektir.
Toksin atılımı: vücuda giren ancak emilmeyen toksinleri uzaklaştırmak için:
İshal yapıcı ilaçlar kullanmak,
Mide içeriğinin hortum yardımı ile çekilmesi,
Kusturucu ilaçlar kullanmak
Yaradan kaynaklanıyor ise yaranın geniş bir biçimde arındırılması ve antibiyotik kullanılması hastalığın daha da ilerlemesini engeller. Bu bakteri yok edici ilaçlar diğer botulizm çeşitleri için uygulanmamaktadır.